Трети работен ден в Етрополска община функционира обществена трапезария, която ще работи до 31 декември т.г. със средства от фонд „Подпомагане” към Министерството на труда и социалната политика.  По всяка вероятност следващите три месеца, от 1 януари 2011 г. до края на март трапезарията ще се издържа от Общината. Идеята е по този начин да се удължи срока и записалите се да бъдат подпомагани по-дълго време.
Наш представител разговаря днес с Миглена Петкова от Домашен социален патронаж, от която научихме нещо повече за тази услуга в общината.
Трапезарията започна да работи на 1 октомври и ще продължи до 31 декември, с тенденция за удължаване и през следващата година. Записаха се 81 човека, като 57 са от Етрополе и 24 от селата. В Малки Искър са 7 човека, в Лопян и Бойковец по 6 и в Лъга – 5 човека. Стойността на храна за деня е 2 лева, в която сума се включва супа, основно ядене и ¼ хляб. Храната се приготвя от фирма „Болкан Хорсис” в стола на „Етрополски бук” и се разнася с транспорт от Домашен социален патронаж.
В Етрополе сме организирали получаването на храната на 7 пункта, като сме се съобразили с местоживеенето на хората. По селата я разкарваме по домовете на столуващите.
Трапезарията е безплатна за хората, като по този начин ги подпомагаме в днешните трудни за страната ни времена.
При подбора на столуващите сме се ръководили от изискванията на Министерството, като сме включили хора с ниски пенсии, лица и семейства, които са на месечно подпомагане, такива с липса на всякакви доходи и на собствен бизнес, самотно живеещи лица с минимални пенсии и инвалиди. Скитащи бездомни деца и скитащи възрастни в общината няма, поради което няма такива записани и при нас.
Храната се разнася 5 дни в седмицата, като в събота и неделя трапезарията не работи.