Осем арменски граждански организации и Комитетът за арменски изследвания "Хайтад" излязоха с обща позиции срещу изказването на премиера Бойко Борисов за провеждането на референдум за членството на Турция в Европейския съюз.

В понеделник, след срещата с турския премиер Реджеп Таийп Ердоган, българският министър-председател заяви, че въпросът за провеждането у нас на референдум за еврочленството на Турция не стои, тъй като тя още върви по пътя на своята европейска перспектива.

"България като държава трябва да се съобразява със собствените си интереси, а не с тези на своите съседи и по-силните от нея", заяви Вартануш Топакбашян, председател на координационния съвет на арменските организации в София.

Арменците в България настояват Народното събрание да приеме декларацията, с която осъжда арменския геноцид в Турция. От там поискаха, ако България подкрепи членството на Турция в Европейския съюз, страната да изплати обезщетения на арменците и тракийските българи, които са били изгонени от домовете им.

Вартануш Топакбашян призова правителството да не спира провеждането на референдума. Инициативата за допитването до народа е на ВМРО и до момента са я подкрепили над 300 000 граждани. Според закона за референдумите Народното събрание трябва да излезе с решение дали допитването ще се проведе.