Министерски съвет прие промени в Закона за защита на потребителите. В измененията се въвеждат разпоредби за предоставяне на задължителна преддоговорна информация от търговеца на потребителя. Това трябва да стане преди сключването на съответния договор, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Промените предвиждат търговецът изрично да уведоми потребителя за правото му на отказ и срока за упражняване на това право, както и за забраната да се извършва авансово плащане в периода, през който потребителят може да се откаже от договора.

Въвежда се забрана за извършване на авансови плащания. Търговецът няма да има такова право, преди да изтекат сроковете за упражняване на правото на отказ от сключения договор. За този период няма да може да се предоставят гаранции, нито да се блокират пари по сметка на потребителя.

Предвижда се използването на стандартен формуляр за отказ. Когато потребителят не получи такъв, срокът за упражняване на правото на отказ започва да тече от момента, в който получи пълната информация. Този срок не може да бъде по-дълъг от една година и 14 дни.