Криминалисти задържаха четиричленна група, извършила въоръжен грабеж на двама турски граждани, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Те работили по сигнал за грабеж, извършен около 19.00 часа на 6 октомври на пътя между селата Ценово и Обретеник.

Сред задържаните са М.П. (19г.), организатор на групата, и тримата му съучастници - М.Т. (21г.), С.И. (21 г.) и Е.Г. (30г.), жители на гр. Левски

Установено е, че турските граждани пристигнали в страната на 1 октомври и отседнали в дома на свой приятел в гр. Левски. По време на престоя те се запознали с 19-годишния М.П. и други две жени - на 29 и на 17 години, които били уговорени да пътуват с тях за Германия срещу обещанието, че там ще могат да работят и ще им бъде осигурена квартира. Бил разрешен и „дребният" проблем с непълнолетната - срещу 200 евро. М.П. й осигурил фалшива лична карта, с която безпроблемно да напусни страната.

Така на 6 октомври докато турските граждани, придружени от двете момичета, пътували към ГКПП „Дунав мост", те били следвани от лек автомобил „BMW", в който пътували тримата и от „Мерцедес", шофиран от организатора на престъплението М.П. 

По предварителна уговорка 29-годишната жена помолила да спрат за кратко на отбивка, намираща се преди с. Обретеник, когато BMW-то им препречило пътя.

От него слезли трима маскирани, които били въоръжени с газов пистолет и мачете. Те изхвърлили от колата турските граждани, след което ги пребили и им отмъкнали парите и документите. После се отправили към с. Горно Албантово.

На пътя забелязали паркиран товарен автомобил, от който свалили регистрационните табели и ги поставили на колата си и тръгнали към гр. Левски.

При направените обиски в домовете на им са открити документите на чужденците, регистрационният талон на колата им, маските, мачете, синтетична перука и ръкавици.

Срещу М.П., М.Т. и С.И. е повдигнато обвинение по чл. 198, ал. 1 от НК, на М.Т. и С.И. е наложена прокурорска мярка за неотклонение „Задържане под стража" за 72 часа.