„Минералите – неувяхващите цветя на природата”, така се казва подредената в Етрополския музей богата изложба с гигантски кристали и природни картини от Бразилия, скъпоценни и декоративни камъни от цял свят и минерали от България.
Сбирката беше открита тази сутрин от кмета на Общината инж.Богомил Георгиев по повод 12 октомври-Ден на българската община и ще остане в Етрополе до 12 април 2011 година.
Лариса Нешева-уредник в Националния музей представи колекцията:
Националният музей "Земята и хората", въпреки своята едва двадесетина годишна история, съхранява най-голямата в България колекция от минерални образци - над 20 000 броя, в това число - уникална колекция от 115 гигантски кристали от Бразилия, скъпоценни и декоративни камъни от цял свят, най-пълната колекция от минералното разнообразие на България. В постоянната експозиция са експонирани едва около 3000 образеца. За да бъдат показани повече от минералните богатства, съхранявани във фондовете на музея, за да достигнат музейните експонати до много повече хора, през 1989 г. са сформирани пътуващи изложби, които гостуват в различни градове на България и чужбина. До 2010 г. музеят е направил 33 гостуващи изложби в 27 града в България и две в чужбина -  в Природонаучния музей па Македония в Скопие и Природонаучния музей "Херман Ото"' в Мишколц, Унгария.
Настоящата изложба включва над 150 броя минерални образци от четири тематични колекции:
• Гигантски кристали - представени са 25 минерални образци, главно
разновидности на кварца - планински кристал, опушен кварц, цитрин, аметист, млечен кварц, кварц с турмалин от пегматитови находища в Бразилия, част от колекцията на Илия Делев. Те впечатляват освен с красотата си и с огромните си размери. Тези уникални творения на природата са образувани в течение на милиони години в гигантски кухини в земната кора.
• Скъпоценни и декоративни камъни - една представителна част  от колекцията на музея, състояща се от природни и обработени образни от изумруд, гранат, рубин, топаз, аквамарин, цитрин, опушен кварц, аметист, турмалин, нефрит, родовит, тюркоаз, тигрово око, ахат и др. Това са т.нар. "аристократи" на минералното царство, ценени от хората още от дълбока древност и използвани за направа на накити, талисмани, различни изделия за бита или като лечебно средство.
• Минерали от България - показана е малка, но представителна част от
минералното разнообразие на България - кристални друзи от сфалерит, галенит, кварц, пирит, калцит от Маданските оловно - цинкови находища, гипс - монокристали и срастъци от Раднево, арагонит - натечпи агрегати от с. Брусевци, родохрозит от находище Давидково, хематит - стъклена глава и мраморен оникс от находище Кремиковци и др.
• Природни картини - колекция от 4 броя естествени скални късове (мусковитови шисти) от Бразилия, с причудливи дендритовидни образувания от манганови оксиди и хидрооксиди, конто природата сама е „нарисувала".
След това представяне, кметът инж. Богомил Георгиев откри изложбата и посетителите имаха възможност да се насладят на красотите на природата.