РИОКОЗ – Софийска област уведомява, че за периода 04.10. – 08.10. 2010 г. държавните здравни инспектори от отдел “Контрол на нехранителни стоки и обекти“ са извършили 103 бр. проверки на обекти в Софийска област, подлежащи на текущ здравен контрол. Издадени са 4 предписания. Направени са 7 огледа за регистрация на обекти. Взети са 17 проби води за лабораторен анализ.
За същия период държавните здравни инспектори от отдел  “Контрол на хранителни обекти и храни“ са осъществили 127 бр. проверки на територията на Софийска област.
Съставени са 3 акта – за нередовна лична здравна документация в ресторант, с.Церово и магазини за хранителни стоки в Костенец и Ботевград. Издадени са 3 предписания – 1 бр. за разработване на НАССР система в цех за тестени закуски, Божурище, 1 бр. за разработване на система за управление на безопасност на храните в ресторант, с.Церово и 1 бр. за нарушение на изискванията на Наредба № 37 за здравословното хранене на учениците в СОУ, гр.Правец.
През изминалия период на територията на Софийска област са регистрирани общо 8 случая на остри заразни заболявания срещу 8 случая за предходния.
Заболяванията се разпределят както следва: чревните инфекции - 4 сл. срещу  6 сл. за изминалата седмица. Регистрирани са: 1 сл. на салмонелоза в Самоков; 3 сл.  на  ентероколит –  Елин Пелин, Ихтиман и Годеч.
За отчетния период са регистрирани 4 случая на капкови инфекции – 2 на паротит в Златица и по 1 случай на туберкулоза в Долна баня и с.Осиковица.
Не са регистрирани хранителни токсикоинфекции и епидемични взривове на територията на Софийска област.