От МВР са провели операция срещу незаконна преработка и разпространяване на акцизни течни горива.
Проверени са подставени фирми, чрез които се купуват базови масла и химикали от рафинерии и петролни бази в България и Гърция.

Те се смесвали и се продавали без документи в България като бензин и дизелово гориво, на които се начислявал акциз. Наличностите по документи „се изчистват", като фиктивно се произвеждат грундове, лакове и разтворители - неакцизни продукти.

Част от химикалите - готова продукция по документи се доставяли на гръцки фирми, а друга се продавала по документи на български „клиенти". Установените гръцки фирми веднага продавали стоката, като голяма част от тези химикали се връщали в България, а получатели били фирми - част от големи ДДС вериги.

Тези префактурирания са извършени с цел максимално да се затрудни извършването на точна проверка на реалността на осъществените сделки. Чрез прилагането на описаната схема само за 2009 г. републиканският бюджет бил ощетен с над 1 млн. лв. чрез укриването на ДДС и акциз.

По време на операцията са извършени проверки и претърсвания на 19 обекта - търговски дружества и петролни бази, на територията на страната. Задържани са двама души - собственик и служител в една от фирмите.