Декларират по 1000 лева, вадят по 40 бона на година 
По 3 заплати на месец крият зъболекари, разкриха данъчните. Бирниците започнаха масови проверки в цялата страна, след като колегите им от Бургас разкриха фрапиращи разлики между реалните доходи на стоматолозите и цифрите от данъчните им декларации. "Имаме случай, в който специалист е декларирал 1200 лева годишен доход. А външното ми наблюдение показва, че той има дузина пациенти на ден. Това означава, че той на документи изкарва 100 лева на месец, а всъщност парите в джоба му са над 60 бона", коментираха данъчни.
Проверките на стоматолозите ще приключат най-рано след два месеца, тъй като бирниците използват метода на външното наблюдение. Това означава, че те ще броят колко хора влизат в стоматологичния кабинет и след това ще сверяват резултата с декларацията на зъболекаря.
Специалисти от брашна коментираха, че зъболекари изкарват между 3 и 6 бона на месец. А дневният им оборот достига до 300 лева. "Като приспаднат разходите за лекарства, ток, вода и консумативи и др., остават между 100 и 150 лева чиста печалба. Умножено по 20 работни дни това прави минимум 2 бона. Което, обложено с плоския данък, е равно на 150 лева налог за хазната", обясниха бирниците. Според него обаче само две трети от зъболекарите обявяват реалните си доходи.
Освен плащането на данъци инспекторите ще проследят и издаването на касови бележки на пациентите. Анкета сред тях е показала, че едва 8 на сто от стоматолозите са давали касови бележки за извършените услуги.
Най-често зъболекарите крият доходи от услугите, които извършват с помощта на зъботехници. Данните на данъчните показват, че стоматолозите месечно изработват между 30 и 100 металокерамични зъба. А цената за бройка варира между 100 и 400 лева, в зависимост от материалите, които се използват. От тази сума за изработката зъботехникът получава една трета. Останалите пари са за стоматолога. След лечението обаче пациентите получават касови бележки само за услугите, извършени преди поставянето на металокерамиката. Така сумата на бележката е в пъти по-малка от платената от пациента. А пред него зъболекарят обяснява, че услугата не е вписана, защото парите се вземат от зъботехника, а той бележки не давал.