ОУ „Отец Паисий”, село Врачеш чества днес троен празник: 190 години просветно дело, Ден на будителите и Ден на своя патрон, който е един от първите български народни будители. Тържеството на учебното заведение се състоя пред многобройна публика в салона на читалище „Събуждане”. Празничната програма започна с изпълнение на българския химн. След това под звуците на училищния химн бе посрещнато училищното знаме. Тържествено слово по повод 190 години просветно дело в село Врачеш произнесе Даниела Дойчева, директор на ОУ „Отец Паисий”.
„От основаването си през 1820 год. до днес училището е изминало дълъг път, осеян с трудности и превъплъщениe. В него са работили стотици учители, приели благородната мисия да даряват знания. Хиляди ученици са получили образованието си при нас. Те винаги са търсели изява, стремели са се да бъдат по-знаещи и по-можещи. Повечето от тях са намерили добра реализация в професиите си.
Две паметни години съпътстват историята на училището: 1928 година, когато на тържествено заседание на педагогическия съвет, на което участва и училищното настоятелство, е взето решение училището на носи името на Отец Паисий”, и 1929 година, когато Денят на народните будители е избран за патронен празник.
Училището с гордост носи името на първия сред будителите – Паисий Хилендарски, този който призовава: „Четете да знайте”, в чийто думи се изразяват светлия дух на българина – мислител, далновидец и просветител. Застанал с цялата сила на своето прозрение, Паисий не се поколебава да се бори за нови идеали. Ние се прекланяме пред величието на това дело. Патриотичният дух и националното самочувствие на нашия патрон Отец Паисий живее във всеки един от нас и ние достойно посрещаме предизвикаталствата на нашето съвремие.
Училището днес е с изградени традиции в образованието, с много добра материална база. В него работи педагогически колектив от професионалисти. През годините поддържаме интензивен учебен процес, стремим се да бъдем в крачка със съвременните изисквания и темпове на развитие в образованието, като се обръща внимание на индивидуалните способности на учениците, създавайки действеност на учебния процес чрез усъвършенствани методи на робата, новаторство и творчество.
През последните две години изключително добре работи подготвителния клас в училище, в който се развиват уменията и способностите на 5 и 6-годишните деца за плавен преход към първи клас.
Със задоволство мога да отбележа много добрата работа относно провеждане на извънкласните дейности, провеждане на множество училищни прояви, работата в групите по свободноизбираема подготовка, творчески състави, спортни секции с цел по-добра възпитателна работа и уплътняване свободното време на учениците. Даказателство за това са завоюваните награди и отличия на учениците през годините, които са наша гордост.
В чест на празника по повод 190-годишния ни юбилей пожелавам на всички учители и ученици да продължават достойно да носят името на нашия патрон. Отново всички да преосмислим ценностите, като върнем доброто отношение на българина към образованието и стремежа му към високо равнище на познание”, каза в словото си директорът на учебното заведение. 
Поздравление към ОУ „Отец Паисий” и вречажани отправи кметът на общината Георги Георгиев. Той удостои учебното заведени с почетен медал на Ботевград и парична награда от 2000 лева, осигурена по решение на ОбС.
Цветя и поздравителни адреси бяха получени от: депутатите Даниел Георгиев – ГЕРБ, и Николай Пехливанов – Атака, Министерство на образованието, младежта и спорта, Областен управител на Софийска област Красимир Живков, Регионален инспекторат по образование, председателя на ОбС – Ботевград, пенсионерски клуб – с. Врачеш общински фирми, училища, детски градини, политически партии и неправителствени организации, МВБУ и други.
Училище „Отец Паисии” получи още: поздравителен адрес и DVD от кмета на Врачеш Сашо Денкин; часовник, комплект исторически карти и атласи към тях от името на Ротари клуб – Ботевград, книги от краеведа Симеонка Влайкова и плакат на народните будители, изработен от клуб „Краевед” – Ботевград.
Празничната програма продължи с компютърна презентация, разказваща историята на просветното дело в най-голямото село на Софийска област и спектакъл с участието на талантливите деца на Врачеш.
Сред официалните гости на тържеството бяха: зам.-областният управител на Софийска област Росица Иванова, общинското ръководство, председателят на ОбС Маргарита Кирова, общински съветници, секретарят на читалището Деспина Георгиева, изпълнителният директор на „Балкангаз 2000” АД Тихомир Николов, управителят на ВиК „Бебреш” Гачо Гачев, началникът на Противопожарната служба Васил Йошовски и други.