Монополът на "Български пощи" за малките пратки - до 50 г, които са основно писма, да падне от 1 януари 2011 г. Това предвиждат промени в Закона за пощенските услуги, които бяха одобрени вчера от правителството и предстои да бъдат приети от парламента.

С измененията в закона ще се осъществи лоялна конкуренция и свободно навлизане на нови участници на пазара, желаещи да извършват услуги от обхвата на универсалната пощенска услуга, без създаване на законови ограничения и бариери, се казва в съобщението на правителството.

Пазарът на пратки до 50 грама се оценява на около 30 млн. лв. по данни на Комисията за регулиране на съобщенията. Към момента на пазара има 4 оператора на пощенски услуги - "Тип-топ куриери", "Еконт Експрес", "МИБМ експрес" и "Стар Пост".


Промените в закона се правят заради европейска директива, която предвижда пощенските пазари в страните членки да бъдат либерализирани изцяло, като крайният срок за това е краят на 2012 г. Това е втори опит на държавата да отвори пазара.

Първият беше планиран за началото на 2009 г., но малко преди това беше дадена две години отсрочка. Притесненията на "Български пощи" тогава бяха, че частните конкуренти ще разработват печелившите направления, като за държавната компания ще останат само нерентабилните села и загубите.

Проектозаконът предвижда "Български пощи" да останат основният пощенски оператор, който ще обслужва територията на цялата страна на "поносима цена" поне за още 15 години, като при наличие на "несправедлива финансова тежест" пощите ще се компенсират със средства от държавния бюджет.

За първите девет месеца на годината "Български пощи" са на загуба от 822 хил. лв. при печалба от близо 2.8 млн. лв. за същия период на 2009 г., показва отчетът на компанията.