Всички пратки, които са 2 кг и над 2 кг ще бъдат опаковани пред пощенски служител. Това е допълнителна инструкция, разпоредена във връзка със сигурността на пощенските пратки. Абсолютно  забранено е по пощата да се изпращат оръжия, взривове, гранати, прахообразни вещества и други, напомнят от клона на "Български пощи" в Ботевград. Оттам съобщиха още, че от началото на тази година не имало пададени пощенски пратки със забранено съдържание.  
Днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков обяви най-високо ниво на сигурност – код „червено” при контрола и обработката на пощенски пратки. Министърът разпореди всички колети да преминават през скенер и през физическа проверка. Контролът е задължителен не само за държавния оператор, но и за частните. Всички компании в сектора са задължени по Закона за пощенските услуги да гарантират сигурността на кореспонденцията.
Завишените мерки за сигурност на пощенските пратки бяха предприети след днешния случай на предупреждение за бомба в писмо до посолството на Израел.