Дълга опашка от пенсионери се изви тази сутрин пред пощата в Ботевград. Изплащането на пенсиите за този месец започна от днес, 7 април. От ранни зори нетърпеливи пенсионери, които не си получават пенсиите по банков път, окупираха входа на пощата. Те буквално заставаха един зад друг, без да спазват препоръчителната дистанция. Повечето от тях явно разчитаха единствено и само на маските, че ще ги предпазят от евентуална зараза.


Капак на всичко бе обичайният скандал за това кой бил на ред и кой не. Безразсъдните действия на възрастните хора наложиха намеса на служители на РУ – Ботевград и отдел „Контрол по сигурността на обществения ред“ към Общината. След кратка консултация между органите на реда и служителите в пощата се стигна до раздаване на билети с номера и влизане при повикване.


Съвсем различна беше ситуацията пред банкоматите. Проверката ни показа, че пред повечето терминали хората спазваха задължителната физическа дистанция от поне 2 метра. 


Да припомним, че в заповедта на Министерството на здравеопазването за спазване на предприети правила и мерки, свързани с COVID-19, се казва:


На местата където се очаква да се събират по-голям брой от хора, да се поставят табели, указващи да се спазва дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта на разстояние минимум 1, 5 - 2.0 м, вкл. и пред търговските обекти.