Пожарите, които възникнаха вчера в Ботевградска община, са почти овладени. Това съобщи Васил Йошовски, началник на РУ ПБС – Ботевград. “Загасихме огъня в районите на Медвен, кв.Паланката в Скравена и Новачене. В момента се отправяме към местността “Остра могила” в Литакаво. Смятам, че там бързо ще потушим пожара, който избухна вчера”, каза Васил Йошовски.

Цяла нощ продължиха усилията на огнеборците за локализиране на горските пожари в Стара планина. За последните 24 часа пожарникарите са ликвидирали 305 пожара, от които 230 са били в гори, сухи треви и храсти. Само от началото на деня са регистрирани нови 30 пожара на територията на страната. Най-тежко положението остава в общините Етрополе и Тетевен. Днес в погасяването на тези огнища ще се включат над 1100 пожарникари, полицаи, спасители, служители на горските стопанства и доброволци от населените места. В гасаческите действия продължава използването на вертолет МИ-17 на „Авиоотряд 28”. Наземната и техническата поддръжка на авиационната техника е поета от ВВС. 
Пожарът в местността „Черна” е локализиран в две направления – в посока селата Брусен и Лопян. Днес на този терен ще работят 450 пожарникари, полицаи, спасители, военнослужещи, полицаи и доброволци от общинската администрация. В погасяването на огнената стихия ще се включат и 80 души местно население.
В местността „Черти град” до с. Черни Вит ще се извършват гасителни действия с 12 високопроходими военни автомобила.
Горят близо 3 000 декара горски масив, сухи треви и храсти в близост до с. Манаселска река. По решение на оперативния щаб в помощ на огнеборците там ще се включи и 10-тонна водоноска, съобщава пресцентърът на МВР.