13 възпитаници на ОУ “Н.Й.Вапцаров” се обучаваха по програма на Центъра за творческо обучение в село Лозен, Софийско. Обучението се проведе в рамките на три дни. Децата заминаха в четвъртък и се завърнаха в неделя. Заедно с тях бяха учителите Бисерка Петкова, преподавател по математика, и Първолета Василева, преподавател по български език и литература.
“Центърът предлага нови форми на творческо обучение. Те нямат нищо общо със задължителната програма в училище. Децата бяха поставени в нестандартна обстановка, в балансиращ режим на обучение и забавление. Може да се каже, че те влязоха в ролята на изследователи. Самата програма включваше много интересни задачи за изпълнение. Децата правиха опити с кристали и наблюдаваха резултатите с електронен микроскоп. След това трябваше да нарисуват видяното и да обяснят с думи явленията. Изработваха и ракети, които изстрелваха. После трябваше да дадат обусловени отговори на последвалите въпроси. Една от задачите, с която нашите ученици се справиха успешно, бе да се измисли име, химн и герб на отбора, и да се обясни присъствието на всеки детайл. Това бе само една малка част от програмата за творческо обучение. Основната цел бе децата да се научат да работят в екип и да се “извика” тяхната креативност, сподели Първолета Василева.
“В групата от Ботевград участваха 12 петокласници и една ученичка от 3-ти клас. Предстои да сформираме група от шести клас, която също ще премине през програма за творческо обучение в Лозен. Програмата ще се различава от тази, по която се обучаваха петокласниците”, допълни Бисерка Петкова.
Възпитаниците от ОУ “Н.Й.Вапцаров”, преминали през програма за творческо обучение, получиха сертификати. Освен това, един от тях има шанс да участва във формирането на ежегодния български отбор, който ще се представи на SPACE CAMP TURKEY.