Датата 14 ноември е обявена за Международен ден на диабетиците. Това е и рождената дата на д-р Бантинг – един от откривателите на инсулина. Благодарение на откритието на д-р Бантинг и неговия колега д-р Бест над 85 години инсулинът спасява живота на милиони хора със захарен диабет. 
За първи път Световния ден на борбата с диабета се отбелязва през 1991 г. от Международната Диабетна Федерация и Световната Здравна Организация.
На 20 декември 2006 год. Общото събрание на ООН прие специална Резолюция за захарния диабет - Резолюция 61/225 за захарния диабет, която определя 14 ноември за Световен ден на диабета, официално наблюдаван от ООН. 
Вчера етрополските диабетици отбелязаха своя празник. В ресторанта на хотел „Етрополе” бяха дошли 150 от общо 210-те членове на Дружеството на диабетиците в общината. Онези от тях, които са на легло и не можаха да дойдат на празника са получили предварително пакети с подаръци.
Над 600 са диабетиците в Общината, а за света са повече от половин милион.
Празникът уважиха народният представител от ПП ГЕРБ Емил Димитров, Светлин Танчев – народен представител от ПП ГЕРБ, заместник-областният управител Мария Кунина, Таня Андреева – парламентарен секретар на Министерството на здравеопазването, Диди Трайкова – координатор на Асоциацията на диабетиците, инж. Богомил Георгиев -  кмет на Общината Етрополе, заместник-кметовете Росица Христова и Стефан Борисов, Линко Лилов – общински ръководител на ПП ГЕРБ, Христо Андреев – общински съветник, д-р Георги Канзов – ръководител на болницата.
Посрещнат сърдечно от присъстващите в залата, Емил Димитров направи своеобразен отчет за свършеното от него до сега за Етрополе като народен представител и за предстоящите задачи до края на мандата му. Минаха първите два проекта за селските райони – каза той, – с които изцяло се реконструираха булевард „Руски”, „Георги Антонов” и няколко улици в Етрополе. Тези дни ще има второ четене на закона за подземните богатства, с който ще се даде възможност общините за получават не 30 %, а 50 %  от концесионните възнаграждения. Така в Етрополе ще дойдат повече пари и на първо време  в етрополските детски градини родителите няма да заплащат такси, защото ще ги поема общината. Повишените приходи ще бъдат насочени и към други социални дейности към хората с по-ниски доходи, към болните, към тези в неравностойно положение. До края на мандата ще можем да преасфалтираме всички улици в Етрополе и да асфалтираме тези, върху които нямат асфалт.
В своето слово кметът инж. Богомил Георгиев също се спря на социалната политика на общината спрямо своите граждани. За пенсионерите от селата с пенсия до 200 лева се отпускат допълнително карти за пътуване до града и обратно. Няма да спира обществената трапезария, в която се хранят хора с ниски доходи. След парите от държавата, общината ще продължи работата й със собствени средства. Разглежда се въпроса и за разширяване обхвата на столуващите.
За доброто настроение се погрижиха танцовата формация „Балканска младост” към НЧ „Тодор Пеев-1871” и младежкия духовия оркестър.