21 ноември е Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. По този повод МВР разпространи обръщение на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, в което се казва:

Уважаеми съграждани,

Тази година на 21 ноември почитаме паметта на хилядите хора, загинали по пътищата от пътнотранспортни злополуки. Датата – всяка трета неделя на месец ноември, е определена с резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 година.
Всеки месец десетки българи - мъже, жени и деца, умират или остават завинаги осакатени заради чужди или свои грешки на пътя. И докато нещастията, причинени от катастрофи се отчитат като статистика, хиляди семейства живеят с болката от загубата на близки хора или с техните ограбени съдби.
Всички ние като общество понасяме огромни загуби от пътнотранспортните произшествия. Статистиката е категорична – само за 2009 г. в рамките на Европейския съюз те възлизат на над 130 милиарда евро.
Това ни кара да се вгледаме в нашето поведение като пешеходци, водачи и пътници, като родители, защото безопасността на движението е споделена отговорност. Повечето от инцидентите по пътищата са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Необходими са ни само повече толерантност, уважение и предпазливост, за да избегнем грешките, които водят до безмислено нещастие.
Ние все по-ясно трябва да осъзнаем, че нарушенията на правилата за движение са заплаха за самите нас.
Нека на този ден си спомним за тези, които не са между нас, да почетем тяхната памет и изкажем съчувствие към семействата им! Нека благодарим на хората, които всеки ден се борят за спасяване на живота на пострадалите при пътнотранспортни произшествия.
Нека заедно - всички институции и участници в движението, обединим усилията си за постигане на нова култура в движението и направим нашите пътища по-безопасни за всички!