Цели 185 дни почивка в годината имат учениците от 9-и до 12-и клас. (Броят се уикендите, празниците, ваканциите.)Учебните дни пък са 180.

Най-малките почиват 210 дни срещу 155 в клас. Във втори клас съотношението отдих/работа е 205 към 160. За 12 месеца децата имат между 31 и 38 учебни седмици.

Във всички класове почивките доминират, лятната ваканция у нас е сред най-дългите в Европа, обясни шефът на дирекцията по организация и координация в образователното министерство Лазар Додев.

Той ще помоли всички да извадят калкулаторите на срещата на 15 декември, когато ще се съберат експерти и ученици, за да обсъждат какъв да е графикът с ваканциите догодина.

Тази година ваканциите остават същите. Сред предложенията било и това стартът на учебната година да бъде изтеглен на 1 септември, както е в много държави в Европа. Учениците обаче не искали да им се скъсява лятната почивка.

Плюсът това предложение да се приеме е, че в най-студените дни през зимата учениците могат да са в по-дълга ваканция и така да се спестят пари за парно. Ще се ограничат и заразите между децата по време на евентуална грипна епидемия.

След зимната аваканция обаче започват класните работи и, ако почивката е по-дълга и децата се отпуснат и не четат, има опасност да забравят уроците и да се провалят, обясни специалистът.

Трябвало да се съобрази и друго - между поправителните сесии трябва да има 2 месеца. Не може да се започне учебната година, без да е преключила поправителната сесия на предишната. Трябва да има луфт и от поправителните матури, които са в края на август и първите дни на септември.

От министерството на образованието не вярват, че на 3 януари ще има масово отсъствие. Има правни норми, които трябва да се спазват, ако искаме да бъдем нормално гражданско общество, смята Лазар Додев.