ЧЕЗ повиши сигурността и качеството на електрозахранването в Банско преди началото на зимния сезон, като приключи предсрочно проекта за въвеждане на дистанционно управление на три възлови станции в ски курорта.

Модернизацията на съоръженията позволява да се намали броя на авариите и да се съкрати значително срока за тяхното отстраняване.

С новото оборудване диспечерските служби на ЧЕЗ вече управляват съоръженията от разстояние, като информацията за състоянието на мрежата и сигналите за евентуални аварии се подават автоматично, което съкращава значително времето за реакция.

Трите възлови станции „Банско-1", „Банско-2" и „Банско-3", които досега се управляваха ръчно, захранват над 2100 клиенти на ЧЕЗ в града, в това число и редица хотели, заведения и места за отдих. Те бяха построени в периода 2007-2008 година заради разрастването на курорта и утвърждаването му като международна туристическа дестинация.

Правим тази инвестиция, защото знаем колко важен е туристическият сектор за икономиката на България. Всяка година Банско се посещава от хиляди туристи от страната и чужбина. Така ние се стремим да осигурим максимален комфорт за живеещите и почиващите тук", каза Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ България.

През последните пет години ЧЕЗ е инвестирала 4 милиона лева в подобряване и разширяване на мрежата в Банско. Компанията има и разработен проект за изграждане на нова подстанция в местността Църнако в случай на възвръщане на ускорените предкризисни темпове на строителство.