Полицейска операция, насочена срещу извършването на кражби, е осъществена на територията на община Ихтиман, съобщи пресцентърът на МВР.

В акцията са участвали и служители на държавното лесничейство в Ихтиман. Операцията е предизвикана заради зачестилите кражби на дърва за огрев и на селскостопанска продукция. Извършени са проверки в селата Вакарел, Борика, Веринско, Живково, Черньово.

Криминалисти задържаха двама непълнолетни за кражба на пет капака от шахти на пречиствателна станция в Ихтиман.

Установени са и тримата им съучастници, които се издирват.

Полицаите изясняват съпричастността на групата и към извършената предишния ден кражба на 16 капака от шахти на улица в Ихтиман.

Заловени са и крадците на метални релси от ж.п.-гара "Ихтиман".

Релсите са открити в каруци, а извършителите на кражбата са криминално проявените и вече осъждани за кражби.

Проверени са и два пункта за изкупуване на черни и цветни метали - в Ихтиман и във Вакарел. Установено е, че пунктът във Вакарел работи без регистър за продажби. Открити са и близо 70 кг алуминий без документ за произход.

В другия пункт са открити 22 тона желязо, което не било вписано в регистъра. На собствениците са съставени констативни протоколи, а управителите са призовани в ОДМВР-София за съставяне на актове.

В пункта във Вакарел полицаите са открили шест нарязани метални врати, за които е установено, че са откраднати от близко военно поделение.

Изпратеният в поделението полицейски екип заварил извършителите на тази кражба в момент на друго престъпление - кражба на дървен материал. Х. К. /49 г./ и 16-годишният му син били доведени в РУП.

От тях са иззети откраднатите два куб. м дърва, а товарният автомобил "ГАЗ 53", с който са се придвижвали, е иззет от полицията. В момента полицаи установяват дали номерата на рамата и на двигателя съответстват с данните в талона на возилото.

В с. Живково полицаите и горските работници извършили проверка в района на бившето АПК - собственост на едноличен търговец, и открили осем куб. метра дърва за огрев без контролна горска марка и документи за произход.

По случая е образувана преписка.

В склад - собственост на Г. Б. /43 г./, проверяващите открили още осем куб. м дърва за огрев без горска марка и документи за произход.

Образувана е преписка по случая. Пътните полицаи са съставили над 30 акта и 10 фиша за различни нарушения. Санкционирани са и шестима души, които управлявали каруци без регистрационни табели.