Wikia Search, проект за търсачка с отворен код, официално стартира вчера след 1 година разработване. Wales, съоткривателя на Wikipedia иска да направи "готини нещица" с пускането на проекта, но и да "изрази силата на прозрачността и отвореността в политиката."

Wikia Search беше обявена в края на 2006 година, но не беше ясно как ще работи системата (търсачката с цел печалба Wikia не е свързана с Wikipedia). Много се говореше за "отвореност", "потребителски контрол" и "прозрачност", но детайлите убягваха. През юли 2007 нещата се поизясниха след като Wikia придобиха "Grub indexing системата" и я пуснаха под лиценз с отворен код. Но само преди няколко седмици, Wikia Search влезе във фаза "пре-алфа", в която определен брой хора можеха да я тестват.

Wales, казва че Wikia ще бъде "отворена" по 2 начина. На първо място, всеки ще може да оценява всеки върнат резултат с рейтинг от 1 до 5 звезди. Второ, кода зад Wikia ще бъде само от open-source проекти като Grub, и всеки по-напредничав в програмирането ще може да се включи в подобряването на търсещият алгоритъм.

За Wales, тази прозрачност на алгоритъма е ключа към крайният успех на проекта. Другите търсачки крият алгоритъма си за да попречат на администраторите на сайтове да го "прецакат" и манипулират по някакъв начин.

Това не е начинът по който много хора гледат на алгоритъма, което се оказва и ключовото тук. Той посочва примера, че на търсене за "Thomas Jefferson" излизат 10 линка съдържащи най-важната информация за него. Според кой? Алгоритъмът на Wikia ще може да филтрира некачественото съдържание благодарение на потребителите оценяващи го (от 1 до 5) и на модераторският екип.

Гласуването за резултатите е нещо, което и Google обмислят и за което сме ви информирали преди. В случай, че сте пропуснали, би трябвало да го видите в подобните новини по-долу.

За Wales, целта не е да се свали Google или Yahoo, а търсачката да си извоюва място. Това според него може да отнеме няколко години, но той е склонен да мисли, че могат да получат "по -качествени  резултати в сравнение с конкуренцията". А дотогава, всички можем да следим прогреса на работещата вече търсачка Wikia.