Полицията е влязла снощи в дома на директора на болницата в Горна Оряховица. Иззети са били мобилните телефони на семейството му, съобщи депутат от Синята коалиция, цитиран от БиТиВи.

Акцията, вероятно, е част от действията по случая отпреди дни, когато лекари в Горна Оряховица бяха задържани по подозрение в умишлено умъртвяване на новородено.

Полицията е иззела мобилните телефони на лекари от болницата.

Управителят на болницата Д-р Миролюб Кожухаров отказал да предаде доброволно своя телефон. По думите му снощи над десет полицейски служители го потърсили, за да изземат мобилния му телефон, но той отказал да го предаде, защото нямали прокурорска заповед и за да не остане без връзка с болницата.

Той определи като абсурдни твърденията на полицията, че има доказателства за умишлено умъртвяване на новороденото. „Аз гарантирам, че тук няма нито една грешка, която е направена и е направено всичко да се съживи новороденото."

Междувременно Окръжната прокуратура във Велико Търново огласи скандални телефонни разговори между лекарите, които доказват, че новороденото бебе е живяло 24 часа и те не са направили нищо за неговото спасяване.

Наблюдаващият прокурор по делото Светослав Калчев заяви, че материалите са събрани със специални разузнавателни средства и за да бъдат огласени е взето решение за тяхното декласифициране.

Припомняме, на 28 ноември 17-годишна ученичка родила дете в седмия месец в тяхната болница. Получена бе информация, че то е било умишлено умъртвено от лекарския екип, който го е израждал.

По-късно те бяха освободени поради липса на доказателства.

Действията на полицията предизвикаха протести в съсловната организация на медиците.

Междувременно зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Георги Ставракиев заяви, че обвиненията, отправяни към арестуваните в лекари, са неоснователни, тъй като случаите на оцеляване на крайно недоносен плод, за какъвто става въпрос в конкретния случай, са единици.

След като се проучи фактологията по случая, Българският лекарски съюз ще излезе със свое становище, посочи д-р Ставракиев.

По думите му възможно е подобни акции да са обвързани с лекарските протести от последните месеци.