3500 лева ще бъде таванът на заплатите на лекарите и мениджърите на болници, съобщи здравният министър Божидар Нанев. Това ще е част от антикризисните мерки, които правителството ще предприеме. По думите на Нанев малко лекари, които работят в не повече от 10 болници в страната, взимат високи заплати, като те достигат до 20 000 лв. По-рано в Министерски съвет министърът на културата Вежди Рашидов пък съобщи, че имало лекари, които взимат 70 000 лева месечна заплата.

Според Рашидов има документи, които показват, че директорът на болница „Пирогов" доктор Димитър Раденовски харчи по 60 000 лева за представителни разходи. „За Пирогов става въпрос, за директора, че има към 60 000 лв. за банкети, за ядене и за пиене. Вижте, жена ми е лекар и аз ви казвам, че са прекалено големи за държавна болница. Жена ми е точно в „Пирогов" лекар", каза министърът.

Според здравния министър обаче документите не показват подобни разходи. „Лично разговарях с доцент Раденовски, лично ми докладва, че нямат 60 000 лв. представителни разходи", каза здравният министър.

„Днес примерно излязоха документи, че лекари в "Пирогов" си пишат заплати по 35 000-40 000 лв.", каза Вежди Рашидов. „В никакъв случай не е 40 000 лв., в никакъв случай, не вярвам да е повече от 5000 лв.", обясни пък от своя страна министър Нанев.

Премиерът Бойко Борисов поискал таван на заплатите най-вече заради скандални разкрития, че заплатите на шефове на болници стигали до 70 000 лева месечно. „В справката, която направих, не видях такъв човек, който взема 72 000 лв. месечна заплата. Става въпрос за десетина болници, които имат такива високи заплати и за може би до 10-15 човека във всяка болница", обясни Нанев. Като пример за болници, в които лекари взимат заплати по 20 000 лева, здравният министър посочи "Св. Екатерина" в София и "Св. Георги" в Пловдив.