Винетките през 2011 г. ще бъдат с нови защити, които затрудняват фалшифицирането им. Това каза на пресконференция председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) Божидар Йотов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Всички винетни стикери ще бъдат с еднаква степен на защита. При винетките са въведени някои от елементите за защита, които са включени в новите документи за самоличност. Детайлизиран е номерът на холограмата. От съображения за сигурност от АПИ не пожелаха да обяснят подробности относно новите защити.
Няма съществена промяна в дизайна на винетката. Най-съществената е собственоръчното вписване на регистрационния номер на автомобила. Йотов обясни, че това се налага предвид изключително големият брой граждани, които притежават повече от един автомобил и залепят един и същ стикер в зависимост от автомобила, който използват. Всеки, който си закупи винетка трябва да отлепи част от предпазното фолио и ръчно изписва регистрационния номер на превозното си средство. Целта е да се предотврати практиката недобросъвестните граждани да си изтриват регистрационния номер. Винетката се залепва върху долната дясна част на предното стъкло на автомобила. Винетката е с по-голям размер от миналогодишната.
Новите винетки ще се разпространяват в 27 поделения на АПИ, 24 пункта на ГКПП и от фирмата разпространител, която разполага с над 1500 разпространителни пункта. Български пощи също ще се включат в разпространението.
Марияна Петкова от „Сибанк” обясни, че е въведена единна минимална такса за банков превод, заради чести оплаквания от граждани, че им се налага да плащат прекалено висока сума при закупуване на винетки от ГКПП. Минималната такса за банковата превод е 3 лв., което според Петкова е символична сума.
При пререгистрация на превозното средство и при подмяна на регистрационна табела КАТ ще издава служебна бележка, с която превозното средство може да се движи по пътищата.