Община Ботевград е изпратила официално запитване до Агенция „Пътна инфраструктура“ за възможността да отпаднат винетните такси за движение по два участъка от Републиканската пътна мрежа: отсечките Ботевград - Врачеш и Ботевград - Трудовец. Това съобщи кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов пред местните медии днес. 


„Доколкото знам, ако някоя община поиска от АПИ да отпаднат винетните такси за движение по даден път, то тя трябва да сподели разходите по поддръжката му, най-вече – в разходите за текуща поддръжка. Ние направихме това запитване до АПИ със същите аргументи, с които Софийска голяма община го направи в началото на седмицата. До мен достигна информация, че подобни запитвания са направени от десетки общини в България", обясни кметът. 


По негови думи, към момента все още няма яснота какви разходи ще трябва да поеме общината за поддръжка на пътя, за да отпаднат винетките.  


"Ако сумата е поносима и преценим, че този разход е разумен и можем да го поемем – ще поддържаме отсечките заедно с Пътната агенция, уточни Гавалюгов. –Знам, че някой ще попита дали съществува възможност за отпадане на винетните такси за отсечките до Скравена и Новачене. Те обаче са част от международен път Е-79. Разходите за неговата поддръжка са в пъти по-големи и едва ли ще бъде целесъобразно за общината да ги поеме“, допълни кметът.