ОУ „Никола Йонков Вапцаров” отбеляза тържествено две годишнини – 101 години от рождението на своя патрон и 60 години с името на поета. Празничната пограма на учебното заведение се състоя вчера в големия салон на читалище „Христо Ботев”. Тя започна с посрещане на знамето на училището под звуците на химна на България, а след това и на химна на училището. Директорът на ОУ „Н.Й.Вапцаров” Петя Кочкова поздрави гостите с „добре дошли” и произнесе слово, в което разказа за успехите на учебното заведение. 
„През 1950 година училището приема за патрон името на Никола Йонков Вапцаров, бележит поет с огнена диря не само в историята и литературата, но и в умовете и сърцата на много хора. В ежедневието училището го наричаме „нашето училище”. Така изразяваме нашата обич и привързаност. Гордеем се с неговите традициите, с дълголетната му история и с това, че е най-голямото училище в Софийска област. Считаме, че сме достойни и верни продължители на образователното дело.
Тази учебна година работим под мотото „Интерактивни методи, техники и технологии на обучение”. За целта в училището бяха закупени интерактивни дъски, които внесоха много динамика, позитивизъм и мотивираха учениците към учебния труд. Всички учители преминаха обучителни курсове. Наши ученици бяха в Центъра за творческо обучение в Лозен. Предстои да внедрим още един интерактивен метод, който се нарича Енвижън, както и да пуснем в действие електронните дневници, които получихме от Министерството на образованието, младежта и науката и вече са инсталирани. Разбира се, с ежедневната ни учебна дейност назаден план не остават и многото проекти, които реализираме успешно. Ще спомена някои от тях: „С грижа за всеки ученик”, „Без свободен час”, „Не на тормоза в училище”, „Ритуализация на училищния живот”. Успехите на нашите възпитаници не закъснавят и това е един естествен процес. Те са първенци в областта на спорта, науката, изкуството. В края на миналата година имаше над 60 наградени ученици за призови и челни места в различни области.
Като директор на училище си давам ясна сметка за дългия път, който сме извървели и още колко много ни предстои. Но аз съм убедена, че всички заедно, ще довършим добрите, положителните идеи, ще се справим с трудностите и ще осъществяваме високите изисквания на българските образователни стандарти”, каза в словото си директорът на ОУ „Н.Й.Вапцаров”.
Петя Кочкова връчи плакети на бивши учители, които тази година отбелязват лични юбилейни годишнини, и на настоящи учители на учебното заведение. Сред тях са: Мария Бочева, Ценка Накова, Павел Бондаренко, Радка Колева, Христина Василева, Ефросина Луканова, както и главните учители Параскева Ботева, Геновева Божкова и Бисерка Петкова.    
Програмата продължи с музикално-поетичен спектакъл. Талатливите вапцаровци рецитираха стихове на своя патрон, пяха, танцуваха, демонстрираха спортни умения. Специален поздрав към училището поднесеха възпитаници на Националния дворец на децата в София.
Сред официалните гости на патронния празник на ОУ „Н.Й.Вапцаров” бяха: депутатите от БСП Драгомир Стойнев и Кирил Добрев, областният управител Красимир Живков, Мая Цанова, главен секретар на областната управа, кметът на Ботевград Георги Георгиев, председателят на общинския съвет Маргарита Кирова, съветници, кметове на села и други
Училището получи цветя и поздравителен адрес от кмета на общината. Те бяха придружени с парична награда от 3000 лева, отпуснати по решение на ОбС. Цветя и поздравителни адреси бяха получени още от: Областната администрация, Регионалния инспекторат по образование, партийни и неправителствени организации, училища от община Ботевград и от други населени места, бившия кмет на Ботевград Георги Пеев и други.