След 5-дневна мисия в Израел с полет на правителствения самолет българските пожарникари се завърнаха снощи в страната. На летището те бяха посрещнати от премиера Бойко Борисов, заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, главния секретар на вътрешното министерство главен комисар Калин Георгиев и представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Премиерът Борисов посрещна българските огнеборци с думите: „Вие направихте това, което дипломацията не може да направи за 20 години”. Той ги поздрави за отлично изпълнената задача и обеща, че ще предложи на следващото на заседание на Министерския съвет да им бъдат гласувани премии от по 1000 лв. 
По-рано през деня българските пожарникари присъстваха на тържествен прием в резиденцията на израелския президент Шимон Перес в Йерусалим. Заедно с представителите на още 18 държави, които участваха в погасяването на горските пожари в северната част на страната, те получиха грамоти и подаръци. „Трудно е да се опише благодарността, с която бяхме посрещнати и изпратени. Присъствието на целия политически елит е категорично потвърждение за признателността към всички, които помогнаха за потушаването на огнената стихия” – каза при пристигането на летището главен комисар Николай Николов. Директорът на ГД „ПБЗН” припомни, че България беше първата страна, която изпрати жива сила в помощ на местните пожарникари, а модулните групи бяха подготвени за отпътуване само за няколко часа.
Министърът на външните работи на Държавата Израел Авигдор Либерман пристига на официално посещение в България. В рамките на визитата в четвъртък от 11 часа той ще посети главната дирекция, за да благодари на участвалите в мисията български огнеборци.

Сн: Пресцентър на МВР