Тази вечер "зелените" претърпяха тежко поражение при гостуването си на Рилски спортист с 21 точки разлика - 95-74. Те се противопоставиха на своя съперник само през първото полувреме, когато в повечето периоди дори диктуваха играта.

Липсата на капитана им Йордан Бозов през вторите двайсет минути обаче промени драстично съотношението на силите. Той получи контузия в края на втората четвъртина, когато при пробив към коша на съперника получи удар в коляното. Оказа се, че болката е твърде силна и той не можа да вземе участие до края на мача, като го изгледа с бинтовано коляно. Все още не е ясно каква точно е степента на контузията, дано не се окаже твърде сериозна, което предстои да се разбере след предстоящите прегледи.

Балканци тръгнаха добре и в 4-та минута поведоха с 12-9, а в края на първата част имаха аванс от 2 точки - 23-21. През втората преднината им на няколко пъти достигаше до 5 точки, като наивни грешки им попречиха тя да бъде увеличена до двуцифрена. Нещо повече, в самия край на четвъртината с тройка на Иван Лилов в последната секунда самоковският тим поведе преди почивката с 45-44. Отлични изяви за Балкан имаше Данчо Бозов, който завърши с 11 точки.  Точна бе стрелбата на Любо Лилов, отбелязал 8 точки, но за съжаление те се оказаха и единствените му в мача.  През първите двайсет минути Дуейн Мортън вкара 9 точки, овладя няколко борби под двата коша и отбеляза помпозен кош със стрелба от около 11 метра.  В тези минути много добре се включи дебютиращият с екипа на Рилски спортист сърбин Владимир Мийович, нанизал 12 точки.

В третата част настъпи фиаското за Балкан. В отсъствието на Бозов останалите в зелено не можаха да противопоставят никакви аргументи, в играта им настъпи хаос. И самоковци спечелиха тази трета част с 30-12, което е показателно за съотношението на силите в нея. До края на мача домакините продължиха да доминират, въпреки че двамата треньори пуснаха резервите. И Рилски спортист не само спечели дългоочакваната победа срещу Балкан, но тя бе и доста категорична.

Много силно второ полувреме изигра Богдан Боев, когато вкара18 от общо 25-те си точки, като има общо 5 тройки. Мийович също продължи да играе добре и завърши с 23 точки. Иван Лилов отново аправи силен мач и отбеляза 19 точки.

За Балкан 20 точки отбеляза младият Станимир Маринов, но повечето от тях не бяха плод на отборна игра. С 15 е Георги Давидов, но и този път играта му не бе убедителна. Крум Дойчинов пък бе безпомощен под двата коша и не можа да се разпише.

Стотина привърженици на Балкан отново бяха дошли в Арена Самоков да подкрепят отбора. Преди мача обаче те бяха "обезоръжени" от охраната, която не допусна в залата да бъдат вкарани тъпаните и другите музикални инструменти.

 

Снимки - Цветелин Кръстев.