Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", и отстрани от длъжност кмета на община Белослав Емил Дичев.

Припомняме, той бе задържан с подкуп на 19 декември, непосредствено след като получил рушвет от 5 000 лева. При последвало претърсване в кабинета на задържания в сградата на общината са намерени и иззети около 150 000 лв. в различни валути.

Мотивите са, че той може да се укрие или да извърши ново престъпление или да повлияе на служителите на общината при разследването, информира dnesplus.bg.

По време на заседанието стана ясно, че основните доказателства срещу Дичев са белязаните пари, както и свидетелските показания на бизнесмена Борислав Борисов. Самият Дичев заяви, че е известен в цялата област и в България и няма намерение да се крие или да бяга от правосъдието.

На Дичев е повдигнато обвинение за квалифициран подкуп, по чл. 302 от НК (извършен от лице, заемащо отговорно служебно положение), деяние, наказуемо с лишаване от свобода за срок от три до десет години, глоба до 20 000 лв. и лишаване от права.

Дичев може да обжалва определението на Окръжния съд, като Апелативният съд ще заседава на 28 декември.