На 31 декември 2010 г. изтича срокът, в който кметовете на общини са задължени да изпращат обобщени справки за регистрираните етажни собствености на територията на техните общини, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това тяхно задължение произтича от чл. 47, ал. 2 от Закона за управление на етежната собственост.
Справките следва да съдържат информация както за броя на регистрираните етажни собствености, така и за процентното им съотношение към общия брой сгради в режим на етажна собственост на територията на съответната община.
Министерството разчита на съдействието на общините с оглед на факта, че тази информация е необходима за изготвянето на детайлен анализ по отношение прилагането на закона, въз основа на който да бъде актуализирана нормативната база, както и успешното формулиране и изпълнение на държавната жилищна политика.
Също на 31 декември 2010 г. изтича и срокът за служебно свикване на общи събрания в тези етажни собствености, в които това законово задължение не е изпълнено от собствениците. Съгласно § 6 от Закона за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост кметовете на общини са длъжни да изпратят справка до МРРБ в едномесечен срок, т.е. до 31 януари 2011 г. Писмо в този смисъл ще бъде изпратено и до Националното сдружение на общините в Република България, разчитайки на тяхното съдействие и ползотворно сътрудничество за прилагане на изискванията на Закона за управление на етажната собственост.