Делото срещу Максим Стависки бе отложено за края на месеца. Световният шампион по фигурно пързаляне е обвинен в шофиране след употреба на алкохол с 1,29 промила и причиняване на катастрофа със смърт на едно лице и тежка телесна повреда на друго.

Обвиняемият се яви на съдебното заседание лично, представен от адвокатите Явор Матев и Росен Кожухаров.

Адвокатът на Мануела Горсова - тежко раненото в катастрофата момиче, поиска обезщетение от името на неговата довереница в размер на 2 млн. лева.

Освен това Максим Стависки трябва да заплати обезщетение по 250 хил. лева на майката и бащата на загиналия при катастрофата Петър Петров.

От пледоариите на защитниците на Стависки стана ясно, че те намират искането за неоснователно по отношение на адвоката, представляващ Мануела Горсова, до момента, докато не се докаже, че тя действително се намира в такава трайна недееспособност.

Председател на съдебния състав е Пламен Синков, а прокурор по делото - Светлозар Ноев.

След съвещание Бургаският окръжен съд отхвърли искането на брата на загиналия - Валентин Петров, да бъде конституиран като частен обвинител по делото срещу Максим Стависки .

Съдът обоснова решението си с това, че Валентин е претърпял лека телесна повреда поради което неговите искания - обезщетение от 5 хиляди лева, не са основателни.

Съдът отхвърли също така искането на защитата на Мануела Горсова да бъде назначен редовен пълномощник, тъй като последната вследствия на претърпяната катастрофа се намира във физическа недееспособност, но не и в юридическа поради навършено пълнолетие (18 години).

Съдът отхвърли и претенциите на защитника, представляващ момичето, за обезщетение в размер на 2 млн. лева.

Същевременно бе признато искането на родителите на загиналия Валери Петров - Денка Петрова и Георги Петрова, да бъдат обвиняеми в гражданския иск по делото, както и исканото от тях обезщетение в размер на 500 хил. лева.

Поради посочените по-горе аргументи съдът прецени, че те не са основания да бъде даден ход на делото, поради което отложи днешното съдебно заседание.

Решението на Бургаския окръжен съд подлежи на обжалване пред Бургаския Апелативен съд в 7 дневен срок.

Съдът насрочи дата за следващото заседание 30 януари 2008 от 9 часа.