Както вече съобщихме, за тази седмица беше предвидено подписването на договор между Министерството на регионалното развитие и Общината.
Днес, 28.12.2010 г., в Министерството на Регионалното развитие и
благоустройството се състоя подписването на  такъв договор по ОП „Регионално Развитие” - мярка 3.1-02 – подкрепа за развитие на туристическите атракции. 
Наименованието на проекта е "Звън на пеещи камбани нашепва
легенда стара за Христовия кръст - Развитие на туристически атракции в Община Етрополе”, като предпоставка за развитие на регионални туристически продукти. Целта е да се развие конкурентоспособен  туристически продукт, базиран на комплекс от културно-исторически атракции, като по този начин ще се привлекат значителен брой туристи.
Дейности, които са заложени в проекта са изграждане на еко-съобразен пешеходен маршрут с дължина 2, 5 км.,  облагородяване на територията около травертинов водопад „Варовитец”, реставрация и маркиране на калдъръмената уличка между часовниковата кула и църквата Св. Архангел Михаил, както и ремонт на пътя между църквата Св. Никола и часовниковата кула. Част от средствата ще бъдат инвестирани в изработване на вербална и невербална интерпретация и анимация за Етрополския Христов Кръст – на 5 езика.
С реализацията на проекта общината цели увеличаване броя на
туристи и ползването на туристически услуги, което от своя страна ще доведе до увеличаване БВП на общината и увеличаване броя на заетите лица в базите и обектите за настаняване.
Стойността на проекта е 1 182 058.60 лв.
Срок на изпълнение – 24 месеца.