Светът е в очакване на Новата година с надежда за по-добър живот. Милиарди хора се готвят да посрещнат 2011 г. с бляскави фойерверки и тържества.

Близо милион и половина души се събраха на плажа в Сидни за традиционната новогодишна заря на Харбър Бридж, докато стотици хиляди в северната част на Австралия се борят с опустошителните наводнения.

В Нова Зеландия посрещна новата година към 13.00 часа българско време. В страната, обхваната от гореща вълна, е планирана зрелищна заря в Оукланд, която ще бъде част от празничната програма, наречена "Горещина в града".

Около 400 хиляди души се очаква да присъстват на бляскавата заря на пристанището в Хонг Конг, а милиони японци ще посетят шинтоистки храмове, за да се пречистят от греховете.

Въпреки че Лунната Нова година е много по-голямо събитие за Китай, хиляди хора ще се съберат в луксозен търговски център в Пекин, за да отброят последните минути на старата година и да посрещнат новата 2011-а.

В Европа хиляди хора се очаква да се съберат край Биг Бен в Лондон и Айфеловата кула в Париж, въпреки студа, който скова двете страни, парализира трафика и остави десетки хиляди хора без ток и вода. Милиони ще се съберат край Колизеума в Рим, Бранденбургската врата в Берлин, на Шанз-Елизе в Париж и Пуерта дел Сол в Мадрид.

В Ню Йорк разчистват снега от Таймс Скуеър за традиционното Новогодишно обратно броене, след като градът и околностите му бяха покрити с 80-сантиметрова снежна покривка.

Според преданията, човек може да повлияе на късмета си през идващата година според това какво е правил през първия й ден. Затова повечето хора прекарват празника и първите минути на новата година с най-близките си приятели и семейството си.

Според китайската астрология 2011 е годината на металния заек. Тя започва на трети февруари. Смята се, че заекът носи късмет, а енергията му изобличава лъжите и коварството. През новата година ще преуспяват хората на интелектуалния труд, изкуството и културата.