България стана първата европейска страна, която има право да връчи Европейския етикет за добро управление на общините, отговарящи на изискванията за него, съобщи пресцентърът на Министерството на регионарното развитие и благоустройството. Европейският етикет е част от Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво, която включва 12-те принципа на добро демократично управление на местно ниво. /1. Честно провеждане, представителност и обществено участие по време на избори - да се осигурят реални възможности за всички граждани да упражняват правото си на глас по въпроси от обществен интерес; 2. Отзивчивост - да се осигури непрекъснато във времето посрещане на нуждите и законно обоснованите очаквания на гражданите от страна на местните власти; 3. Ефикасност и ефективност - да се гарантира постигане на целите чрез оптимално използване на наличните ресурси; 4. Откритост и прозрачност - да се осигурява обществен достъп до информация  и да се улеснява разбирането за това, как се решават обществено значимите въпроси; 5. Върховенство на закона - да се гарантира честност, безпристрастност и предсказуемост; 6. Етично поведение - да се гарантира, че общественият интерес е поставен над личните интереси; 7. Компетентност и капацитет - да се гарантира, че местните представители на населението, както и назначаемите служители са в състояние да изпълняват своите задължения; 8. Иновации и отвореност за промени - да се гарантира, че се извлича практическа полза от въвеждането на нови решения и добри практики; 9. Устойчивост и дългосрочна ориентация - да се взимат под внимание интересите на бъдещите поколения; 10. Стабилно финансово управление - да се гарантира целенасочено и продуктивно използване на обществените фондове; 11. Човешки права, културно разнообразие и социално единство - да се гарантира, че са защитени всички граждани и е зачетено човешкото им достойнство, както и това, че никой от тях не е дискриминиран или изключен от обществения живот; 12. Отчетност - да се гарантира, че избираемите представители на властта и назначаемите общински служители поемат и носят отговорност за своите действия/. 

Страната ни бе официално акредитирана за присъждане на Етикета по време на заседание на Европейската платформа на заинтересованите страни по стратегията, което се проведе в Съвета на Европа в Страсбург през месец декември 2010 г.
Генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд поздрави с писмо министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев за бързото и успешно изпълнение на стъпките, довели до акредитацията на Българската национална платформа, както и за ангажирането на България в изпълнението на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво.
България ще връчи първите Етикети през пролетта на 2011 г.