Тази сутрин отново е в сила код оранжево - вторият по сериозност код за опасно време.

На много места в източната половина от страната снегът, вятърът и виелиците ще продължат.

В 10 области - Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, са затворени всички третокласни пътища за всички видове моторни превозни средства.

Половин България продължава да е в снежен капан. В цялата област Шумен беше обявено бедствено положение. Снежната покривка там вече е над половин метър. На места са се образували огромни преспи, има сигнали за закъсали автомобили. Забранява се движението на автомобили на територията на цялата област, информира БТВ.

Изключително тежка е обстановката и в Разградско. Там е в сила забрана за движение по всички пътища в областта. Поради сложните атмосферни условия беше спряно и снегопочистването. Близо 25 000 абонати на трите електроразпределителни дружества са без ток.

 Кметът на град Разград Денчо Бояджиев съобщи пред Нова телевизия, че продължава да вали сняг вече 24 часа. В Разградско няма населени места без ток. Той предупреди всички да не пътуват по пътищата в общината. На този етап няма да бъдат затворени училищата в града. Кметът съобщи, че всички те са газифицирани. Днес и утре обаче са неучебни дни в училищата в Разградска област.

Община Исперих обяви бедствено положение заради тежката обстановка по пътищата в региона. Преспите са над метър, няма достъп до две населени места – Райнино и Вазово – уточниха от общинската администрация.

С кметската заповед за бедствено положение се обявяват за неучебни днес и утре, освен училищата и детските градини няма да работят.

От местната управа умоляват гражданите да излизат с автомобилите си само при крайна необходимост, както и да не ги спират на улиците, тъй като пречат на почистващите машини.

Бедствено положение е обявено в общините Бяла, Долни чифлик, Вълчи дол, Дългопол и Ветрино, съобщи областният управител Коста Базитов. Очаква се информация за Аврен, Аксаково, Белослав и Суворово, където вероятно също ще бъде обявено бедствено положение. За Варна не е обявено бедствено положение, но следобед учебните занятия са прекратени, вероятно и утре ще бъде неучебен ден.

В Провадия обстановката е нормална при зимни условия. Верижна катастрофа е станала на южното платно на АМ "Хемус", все още няма информация за инцидента.