В петък Исторически музей - Ботевград получи изключително ценно дарение – цигулката на бележития ботевградчанин Стамен Панчев. Дарението бе направено от 87-годишния Васил Воденичаров, който съхранява музикалния инстремунт близо 80 години. Той е близък родственик на Стамен Панчев. Майките им са първи братовчедки. Цигулката е била предоставена на Воденичаров от съпругата на Стамен Панчев – Райна Панчева. Целта била малкото момче да се учи да свири на нея. Воденичаров получава първите уроци по цигулка от известния по онова време преподавател по музика в нашия град – Юзик-Белогвардееца. Васил обаче не става музикант. Завършва търговската гимнизия в София. Близо 40 години Воденичаров работи в община Оборище.
Въпреки че семейство Воденичарови се премества да живее в София, то не губи връзките си с Ботевград. Запазва имота си в Зелин, за да си построи един ден вила в родния край.
Воденичаров решава да дари цигулката при едно от посещенията си в Ботевград. Решението му е повлияно от вида на новата сграда на музея в центъра на града, разказа Тодорка Коцева – директор на Историческия музей. Тя лично е получила дарението от Васил Воденичаров. В знак на благодарност Тодорка Коцева е връчила на дарителя новия Албум на Ботевград, подписан от кмета Георги Георгиев.