Академиците и член-кореспондентите на БАН са дълбоко обезпокоени от внесения в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за БАН от народния представител Румен Стоилов и група народни представители, става ясно от публикувана днес декларация.

„За нас този проект е напълно неприемлив, защото предвижда разрушаване на БАН, нарушава абсолютно необходимото за изпълнение на мисията на БАН единство на научните институти и общността на академиците и член-кореспондентите и отнема  автономията на институцията, която съгласно международната оценка има висока ефективност на провежданите от нея научни изследвания”, гласи документът.

Според членовете на БАН, от самото създаване на академията преди 141 години досега учените са имали основна патриотична мисия и задължение чрез научните изследвания да работят за духовното извисяване и материалното обогатяване на българския народ.

„Надяваме се, че българското правителство се ръководи от същите принципи и подбуди и като съмишленици при реализиране на посочената патриотична идея очакваме разбирателство и единодействие при промяната на законовата рамка за дейността на БАН”, се казва в декларацията.

Учените предлагат промяната в Закона за БАН да се основава на следните основни принципи:

1. БАН е единна и неделима национална автономна научна организация, която обединява  академичните научни звена и общността на академиците и член-кореспондентите.

2. БАН е със статут на първостепенен разпоредител с бюджетни средства.

3. Имуществото на БАН и на нейните академични звена включва право на собственост и други вещни права, вземания, ценни книжа, дялово участие в стопански организации и сдружения, патенти и др.

4. Осигуряване на участието на държавата в институционалното и проектно финансиране на науката и научните изследвания за нуждите на материалното и духовното развитие на страната и ефективното участие в европейските програми съгласно поетите ангажименти.

В декларацията се настоява правителството да направи необходимото за бързо преодоляване на отчайващото финансово състояние на БАН, а именно - академията да получи за текущата бюджетна година крайно необходимото адекватно финансиране в рамките на бюджетната субсидия от 85 милиона лева, за да може пълноценно да изпълнява своите задължения към държавата.

Учените и специалистите не са получили или са получили само частично заплати за месеците ноември и декември 2010 г.. Институтите нямат средства за отопление и електроенергия и не могат да работят по стотиците национални и международни научни проекти, пише в документа.

„Следва да се подчертае, че от всички бюджетни организации в България само БАН е в това положение”, посочват от академията.