От ЧЕЗ подкрепят въвеждането на такса „мощност” за тока, но според компанията размерът й трябва да зависи от предоставяната мощност. Това обясни пред журналисти Атанас Дандаров, директор на дирекция „Управление на дружеството” в ЧЕЗ „Разпределение” България АД, член на Управителския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Стоката, която предлагаме, има два компонента. Единият е, че сме осигурили мощност, а втората е, че тази мощност е за постоянно. Идеята е тази мощност, която е създадена и се поддържа инвестиционно, да бъде отразена по някакъв начин, за да може да сме гъвкави”, посочи Дандаров.
Росен Йорданов, директор на дирекция „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ, допълни, че мощността на битовите абонати съгласно старите правилници за проектиране на сградите е 4 киловата за селата и 6 за градовете, 9-12-15 киловата е в урбанизирани територии, в зависимост дали има парно. За бита нормалната стойност на мощността на тока е между 6 и 9 киловата, смята Йорданов. „Истината е, че при 6 киловата би трябвало да му сложим предпазител 25 ампера, а на всеки в таблото е монтирано 63, което означава, че той може да ползва три пъти повече ток, отколкото е заплатил”, обясни Росен Йорданов. По думите му в Чехия са монтирани 25-амперови предпазители за бита и при превишаване на мощността, електрозахранването се изключва. Това у нас не съществува и поради тази причина на компанията й се налага да изчислява постоянно какви товари ще има в даден квартал в определено време на годината.