Днес Теди е една от хитовите изпълнителки във фолк средите, но може би малцина знаят, че преди да добие толкова голяма популярност, тя се е занимавала предимно с народна музика. Едва по-късно певицата се насочва изцяло към по-комерсиалния жанр - попфолка.

За музиката, любовта и новите си проекти Теодора разказва откровено пред Lifestyle.bg.

 

Здравей, Теди. В началото на  2011 година сме. Какво искаш да ти донесе новата година?

Преди всичко много здраве за мен и близките ми. Пожелавам го и на екипа ви и всички ваши читатели! Когато човек има здраве, може да постигне всичко.

В професионален план си пожелавам да е толкова успешна, колкото ми беше втората половина на 2010 - след излизането на песента „Моят номер". Надявам се тази година да направя още по-успешни проекти.

 

За личния живот


Казват, че 2011 година ще бъде годината на браковете, на любовната идилия. Ти самата мислила ли си вече да минеш под венчило?

О, не го знаех това. С човека до мен сме повече от 6 години, живеем заедно, но на този етап не мислим да сключваме брак. В крайна сметка, един подпис не означава абсолютно нищо. Ако двама души се разбират и се подкрепят, не мисля, че брачното свидетелство ще промени нещо.

 

Брак или съжителство на семейни начала предпочиташ?

За да не ме разбере някой погрешно, ще поясня  че не съм против брака по принцип. Просто на този етап не планирам сватба.

 

Неотдавна ти  откровено заяви, че мъжът до теб е Ненчо. Олекна ли ти, след като официално обяви връзката си?

Донякъде да. Всички си мислят, че при мен нещата стават по-лесно заради връзката ми, но не е така. Даже напротив! При мен нещата винаги се гледат под лупа и всичко е много по-сложно, защото винаги има предубеждение към работата ми. Това беше и причината, поради която не исках да се разбира за нашите отношения толкова време. Исках да извоювам своето място на попфолк сцената, да се наложа като изпълнител и хората да оценят моята работа, да познават моите песни и да не го асоциират с личния ми живот. Мога открито да кажа, че всичко което съм постигнала е само благодарение на своя труд, упоритост, постоянство и пълно отдаване на музиката.

 

В едно интервю казваш, че връзката ви е започнала на един концерт на Тоше Проески в Македония. Какво си спомняш от онзи момент?

Беше преди между нас да се случи нещо. Тоше е мой любим изпълнител и Ненчо ми предложи да отидем заедно на този концерт. Веднага се съгласих, но поставих условие да отидем без преспиване. Той се съгласи, разбира се, защото е много точен човек и никога не би направил нещо, което не искам. Беше невероятно изживяване по време на концерта и много се радвам, че присъствахме, защото, знаете Тоше си отиде толкова млад не много след това... След концерта се прибрахме обратно в България.

 

Добра домакиня ли си? Коя домакинска работа обичаш да вършиш и коя не ти е особено приятна?

Не съм много по домакинската работа. Не ми е стихията, честно да ти кажа. А и нямам почти никакво време да го правя заради професионалните си ангажименти. На Коледа обаче винаги се включвам в приготовлението на празничната трапеза - аз правя баницата с късмети. Понякога приготвям и салати. Имам си една любима с морски дарове, която е по моя собствена рецепта.

 

Кой е най-вълнуващият миг, който си изживяла до момента?

Аз съм много емоционална и мога да се развълнувам лесно. Най-много влагам чувства в работата си и всяко нещо, което се случва там ме изпълва с толкова емоции... Аз съм щастливка, защото се занимавам с това, което обичам най-много - музиката.

 

 

За работата и кариерата

 

В края на миналата година направи промоция на новия си албум ,,Моят номер". Тази песен стана тотален хит, на какво си обясняваш успеха й?

Още в момента, в който я чух, веднага ми хареса. Пусна ми я DJ Jerry в дискотеката в Слънчев бряг, където работеше. Занесох я във фирмата и казах на продуцента, че искам да я направя. Тогава всъщност разбрах, че Ненчо Касъмов представлява композитора за територията на България и съответно имаме правата на тази песен. После всичко се разви светкавично - текстът, аранжиментът и записът се случиха за два дни.

Още на следващия заснехме и клипа на морето. Мисля, че спечелихме най-вече с това, че я пуснахме точно, когато гръцката версия на парчето набираше скорост, но още не беше станала толкова популярна. Естествено, след като се появи на български, хората предпочетоха да я слушат на родния си език и така се наложи много бързо. Безспорно, хубавият клип, който се върти в ефира на Фен ТВ и Balkanika MTV, също допринесе за успеха на парчето.

За промоцията на албума, който е пети поред в моята кариера, много се постарахме. Исках да направя нещо различно - затова и реших да не е в заведение, а в зала. Това е много по-скъпо начинание, но въпреки това го направих и не съжалявам изобщо. Беше изградена специална сцена, с мащабни декори, осветление, мултимедия и пироефекти; участваха два балета - „Фиоре" и „Екстраваганца", както и ансамбъл „Чинари".

Имаше много гости от България, Гърция и Турция - колеги изпълнители, композитори, мениджъри и други наши приятели и партньори. Съдейки по отзивите, вярвам, че успяхме да постигнем целта си и се получи нещо стилно и запомнящо се.

 

Песента ,,Моят номер" е гръцки кавър. Ти самата предпочиташ да изпълняваш утвърдени кавъри или авторски парчета?

Да, кавър е на песента "Theos" на Nino. В новия си албум „Моят номер" съм включила не само кавъри, но и авторски песни. Двете си имат и плюсове, и минуси. Кавърът е доказан хит, който много по-лесно се налага, а от друга страна пък авторската песен, създадена специално за изпълнителя, е направена така, че да е съобразена с всичките му характерни особености. Честно казано, опитвам се да подбирам песните по хитовото им звучене, а не по това дали са авторски или кавъри.

 

Освен с Тони Стораро, с когото вече имаш дует, мислила ли си за дует с друг твой колега?

Имам два дуета с Тони Стораро, а „Моят номер" пък направих заедно с DJ Jerry. В кариерата си имам и дуети - с Алисия, Джони, DJ Теди Джорджо, ТеТ Мастер, както и с гръцките звезди Йоргос Яниас и рап групата Master Tempo. Тъй като дуета ни с  Йоргос  - „За теб живея" се прие много добре, мислим да направим и друг съвместен проект. Сега търсим подходящата песен.

 

Какви са отношенията ти с колегите от вашия бранш? Има ли близко приятелство по принцип в тези среди или по-скоро изпълнителите се държите възпитано един с друг?

Аз уважавам всички, не съм конфликтна личност и се отнасям колегиално към всеки един. В нашата фирма Diapason Records сме като едно голямо семейство, много сме близки и това не е само мое мнение - всички го казват.

Има приятелство, защо да няма? Няма за какво да спорим и да се караме - песни има много, а според мен конкуренцията трябва да е на сцената - там всеки трябва да покаже какво може, а вече публиката има последната дума. Ние помежду си няма за какво да се враждуваме. Поне аз така мисля...

 

Скоро наближават годишни музикални награди. Кой заслужава да спечели отличието ,,Певица на годината"?

Със сигурност има много колежки, които са работили здраво през годината и заслужават отличието. Няма да споменавам имена обаче, за да не пропусна някоя и неволно да я обидя.

 

А ,,Певец на годината"?

Мисля, че Тони Стораро заслужава това отличие отново. Направи много силни и стойностни песни, които станаха хитове.

 

Теди, ти участваш във видеоклип на Йоргос Яниас. Как дойде поканата от страна на Йоргос?

С него се сприятелихме покрай дуетната ни песен „За теб живея", която представихме на церемонията по връчването на Първите балкански музикални награди. Освен страхотен певец, той е и много готин човек - удоволствие е да се общува с него. Поканих го на промоцията на албума ми „Моят номер" и той дойде специално за това в България. Гледал е всичките ми клипове и беше много очарован от начина, по който работим тук и пожела да снима видео на своя песен у нас. Избра си баладата "Tha mou perasei", която страшно много ми допада. Оказа се, че и двамата сме невероятни почитатели на бавните и прочувствени песни. Бях поласкана, когато ме покани да участвам във видеото. Никога преди това не се бях снимала като актриса в клип, в който не пея и ми се стори интересно предизвикателство. Надявам се да съм се справила добре с ролята си.

 

За бъдещето


Напоследък се заговори, че пробиваш в Турция. Зае четвърто място в турско радио с песента ,,Онази". Смяташ ли да градиш кариера в някоя от нашите съседни държави?

Даже, от Нова година вече две седмици ремиксът на „Онази", дело на гръцкия корифей DJ Pantelis, е на първо място в класацията на радио Mydonose, което ме прави изключително щастлива. Радвам се първо, защото това е едно от най-популярните радиа в Турция и второ, защото в чарта се състезават не само балкански, но и световни хитове. Това е страхотно признание за мен като артист и оценка за работата ми. А и е признание за българската музика като цяло. Няма артист, който да не мечтае да постигне успех и извън границите на страната си. Аз също не правя изключение в това отношение.

 

А в България - какво искаш да постигнеш в професионален план?

Пожелавам си да имам още повече хитове, още по-хубави клипове и още повече работа. Много ми се иска тази година да реализирам и моята голяма мечта - да направя фолклорен албум. Фолклорната музика е тази, която ми е на сърце и отдавна искам да направя такъв проект с песни от различни области.