Служители на ГДБОП задържаха най-голямото до този момент количество скимиращи устройства и карти дубликати, предназначени за незаконно придобиване на средства от чужди банкови сметки.

Спецполицаите установили, че групата е локализирана в София и се занимава с изготвяне на скимиращи устройства, с които се манипулират банкоматите, както и с изработването на карти дубликати. След това ги изнасяла зад граница, където след монтиране се извършвало неправомерното теглене на сумите от чуждите сметки. Престъпната дейност била извършвана основно в Италия, Испания, Австрия, Белгия и Швейцария.

Информацията, свалена на магнитните ленти на истинските карти, включително и данни  за техния PIN код, била изпращана обратно чрез криптирани файлове през Интернет. Това била схемата, по която работела групата, чиито тартор е криминално проявеният и регистриран за измами С.М.-Дедо (65 г.). Негово доверено лице бил Е.П. (41 г.) -криминално проявен и регистриран за кражби и измами.

В групата били включени и К.К. (27 г.) - криминално проявен, регистриран за кражби и палеж, осъден в Турция за скиминг и С.Х. (37 г.).

След като локализирали офиса на групата в столичния кв. „Младост", антимафиотите задържали организатора, заедно с Е.П и С.Х. в момент на предаване на вече готови скимиращи устройства. Тримата извършвали сделката в лек автомобил „Деу Магнус". Малко по-късно в казино на бул. „Васил Левски" е задържан и четвъртият участник - К.К.

След претърсвания в колата, офиса и жилищата на членовете на престъпната група са открити и иззети са близо 100 готови скиминга, над 300 все още недовършени устройства, огромен брой пластики, лайсни - тип „две в едно", съдържащи микро-камера и четец, входни устройства - тип „уста" и заготовки за тях.

Антимафиотите намерили и множество кабели с нестандартни накрайници, четящи глави, флаш памети, СИМ карти, двойно залепващи ленти, пликове с четци на магнитни ленти, електронни платки, радиостанции, оптични дискове и лаптопи.

Работата в рамките на образуваното досъдебно производство продължава.