Антимафиоти разбиха организирана група, извършвала престъпления с електронни платежни инструменти в страната и чужбина, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е проведена вчера от служители на ГДБОП и полицията в Благоевград след получен сигнал за осъществяване на сделка със скимиращи устройства, предназначени за манипулиране на банкомати.

В момент на предаване на устройството в ж.к. "Люлин" са задържани трима мъже - продавачът И.Х.(37 г.), Г.Г.(23 г.)- купувач и посредникът по сделката - П.Т.(32 г.). 37-годишният И.Х. е бил задържан в Германия, а в Холандия е излежавал присъда за престъпления с електронни платежни инструменти. Той има забрана за напускане на страната.

В хода на операцията в лек автомобил „Мерцедес", управляван от Г. Г. (23 г.) са иззети скиминг устройство, три преносими радиостанции и техническо оборудване за АТМ.

В „Ауди", управлявано от П.Т., са открити и конфискувани лаптоп, карти с магнитна лента, съдържаща банкова информация, както и устройство за запис върху пластики.

Установени са и жилищата, в които Г.Г. и И.Х. си устроили работилници за производство на техника за манипулиране на банкомати. Оттам са иззети десетки скимиращи устройства, различи модели слотове за банкомати, клавиатури за банкоматни устройства, множество „бели пластики", кабели с нестандартни накрайници и други.

От жилището на И.Х. е иззето и голямо количество тревна маса.

Образувано е досъдебно производство. Тримата мъже са задържани за 24 часа. Разследващите продължават работата по случая.