Пет и половина кг. хероин са задържани при съвместна операция на митниците и антимафиоти от ГДБОП - Хасково и СДВР, съобщиха от МВР.

Aкцията e започнала от ГКПП-Свиленград и завършила в района на Централната автогара в София.

Високорисковият наркотик е открит при митническата проверка на ГКПП-Свиленград, предприета от служителите на Митница-Свиленград на идващ от Турция автобус със софийска регистрация.

При проверката на багажа, в специално обособено двойно дъно на куфара на един от пътниците са намерени 5, 490 кг. кафяво прахообразно вещество, реагирало по-късно при полевия тест на хероин.

По-късно на територията на столицата, при пристигането на автобуса са задържани общо петима души - пътникът-превозвач на пратката Г.З. на 21г. и М.П. /23г./; С.Д. /20г./, Й.Ж./24/ и Д.Г./20г./ - посрещачи и получатели на трафикираната дрога. И четиримата са софиянци и са известни на органите на реда за притежаване и разпространение на наркотици, посочват от МВР. Задържани са за 24 часа.

От министерството допълват, че основно съпричастни към трафика са първият - М.П., който е контролирал движението на "мулето" в Турция и България и вторият -С.Д.,  който го е вербувал. За С.Д. се знае, че и друг път е набирал кандидати да транспортират наркотици през границата.

Според антимафиотите, стойността на откритото количество хероин е около 400 хил хил. лв по цени на съдебната система  От грам хероин се произвеждат средно пет дози за потребление на пазара на дребно, уточняват експерти.

До успешната операция по задържането на хероина и трафикантите се стигнало след няколкомесечно предварително наблюдение и съвместна работа между институциите за изясняване на схемата. По данни на антимафиотите каналът е ползван многократно и е действал по отработен механизъм за трафик на хероин през България към други страни от ЕС. 

Работата по случая продължава.