Преди около час завърши викторината, посветена на 150-та  годишнина от основаването на училището в Лопян, 65 години с името на Ботев и 163 години от рождението на Христо Ботев.
Викторината се проведе в Историческия музей в Етрополе с участието на три отбора - от ОУ „Г. Бенковски” – с. Малки Искър, ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Брусен  и ОУ „Христо Ботев” – с. Лопян.
Викторината беше уважена от Боян Ботев - председател на Общонародната фондация „Христо Ботев”, Илонка Попова – старши експерт в РИО на МОНТ за Софийска област, Станка Димитрова – председател на комисията по ПКВ в Общинския съвет, кметовете на Лопян - Лако Кръстев и на Лъга - Николай Йотов, Росица Иванова – инспектор ПКВ в Общината, Наталия Цветкова –директор на Историческия музей, директори на училища и преподаватели по история и БЕЛ от Етрополе, Ботевград и Правец.
Викторината премина на два етапа, като победител стана отборът на ОУ „Христо Ботев” в Лопян, на второ място е този на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Брусен  на трето – отборът на ОУ „Г. Бенковски” – с. Малки Искър.
През антракта между двете части ученици от ОУ „Христо Ботев” в гр. Етрополе разказаха за участие на етрополци в четата на Христо Ботев. До участниците във викторината беше изпратен поздравителен адрес от Професионалната гимназия в Ботевград.