Втори сме в света по поскъпване на имотите!

Нови шампиони на висок скок се родиха у нас - цените на жилищата. България е на второ място в света по поскъпване на апартаментите, разкриха брокери. Бие ни единствено Латвия. Данните са за второто тримесечие на годината в сравнение със същия период през 2006 г., според проучване на британската компания "Найт Франк".

Цените на домовете у нас са се вдигнали с 27,1% от април до юни, докато оскъпяването за същите месеци на миналата година е 12,2%. Ускоряването на ръста ни качва нагоре с 8 места. В столицата на Латвия - Рига, по същото време апартаментите и къщите са поскъпнали с 37,7%. Тя си остава шампион, въпреки че ръстът през същото тримесечие на миналата година е бил над 45%.

24,6% е поскъпването в столицата за първото полугодие на 2007 г., твърди пазарният анализатор на "Арко Имоти" Екатерина Колчакова. Цените дърпат луксозните имоти в южните софийски райони. С 30% са се увеличили жилищата от затворен тип в "Манастирски ливади", с 25% - в "Лозенец", 20% е ръстът в Бояна, Драгалевци и Симеоново.

И докато у нас балонът се надува, в световен мащаб цените падат, отбелязват анализаторите. Сред страните, регистрирали най-голямо понижение в класацията, са скандинавските. При тях от няколко години се наблюдава спад на цените. Понижение от 1,3% и 2,5% са регистрирали недвижимите имоти в Дания и Швеция. В Германия също е отбелязан спад от 6,9% на годишна база.

Забавяне на ръста има в световен аспект - повишението за година е със 7,8%, в сравнение с 9,6% през 2006. Основен фактор за това е повишението на банковите лихви, коментират от агенцията.
Тенденцията да се играе на борсата с парите от ипотечни кредити може да предизвика криза, подобна на тази в САЩ, коментират анализатори.

Точно това се е случило в Америка през последните години. След 10-годишен постоянен ръст от 20-40% сега в Щатите има срив, коментира президентът на ЕРА Европа Франсоа Ганьон.