Масирана полицейска операция се провежда днес на територията на Ботевград и Правец. В акцията участват служители на криминална, икономическа и охранителна полиция от местните районни управления, ОДМВР-София и екипи на жандармерията.
Целта е противодействие на конвенционалната престъпност. И в момента мобилни групи извършват проверки по линия на незаконната сеч, кражби на имущество, изкупуването на черни и цветни метали, продажба на акцизни стоки без бандерол. Те проверяват и активния криминален контингент, съобщи официално пресцентърът на МВР. 

При претърсване на имот  в с. Новачене, собственост на Н.В. /38 г./ - известен на полицията и осъждан за кражби, служителите на реда открили флекс, ъглошлайф и др. машини, откраднати от къща в района. Престъплението е извършено през миналата седмица. Н.В. използвал двора си като нерегламентиран пункт за изкупуване на черни и цветни метали. Оттам са иззети над  600 кг метали. Срещу него е образувано досъдебно производство по чл. 234 “Б”.

Над 50 кг контрабанден тютюн са намерени при проверка в дома на М.М. /45 г./ в с. Скравена. Осем стека цигари без бандерол от марките “Ракел”, Роял” и “Голд маунт” са открити и при проверка в сладкарница в с. Осиковица, отдадена по наем на местния едноличен търговец М.Д. /40 г./ . По двата случая са образувани досъдебни производства.
Петима души от активния криминален контингент са доведени в РУП-Ботевград. Изяснявано е алибито на В.Н. /39 г./ от с. Литаково, известен за кражби, осъждан, А.И. /22 г./ от с. Новачене, осъждан за кражби, Р.В. /20 г./ от с. Новачене, регистриран за кражби и грабежи, осъждан, И.В. /23 г./ от с. Литаково, известен за кражби и С.Б. /23 г./ от същото село – осъждан за кражби.  Те са проверявани и по образувани досъдебни производства.

В центъра на с. Осиковица полицаите спрели за проверка камион, натоварен с десет кубика дърва за огрев. Те били без съответната маркировка, а регистрационната му табела се водела на друго моторно превозно средство. Незаконно добитият дървен материал е иззет. Случаят се разследва съвместно с представители на Държавното горско стопанство-Ботевград.