Руски астрономи изчислиха датата на възможен сблъсък на астероида Апофис със Земята, но вероятността за такъв апокалиптичен сценарий е нищожно малка, съобщи проф. Леонид Соколов от Катедрата по небесна механика към Санктпетербургския университет пред Кралската научна конференция по космонавтика, цитиран от dnes.bg.

"На 13 април 2029 г. Апофис ще се приближи на разстояние 37-38 хил. км до Земята. Възможният му сблъсък с нашата планета може да е на 13 април 2036 г.", казва Соколов.

Според изчисленията на НАСА през 21 век са възможни 11 сблъсъка със Земята, 4 от които - до 2050 г.

"След приближаването на Апофис до Земята през 2036 г. е възможно преместването му на различни реозансни орбити, включително орбита на приближаване (със Земята), но това не означава, че сблъсък на Земята ще има точно през 2036 г., той може да се разпръсне на частици и техният сблъсък със Земята да е през следващите години", отбелязва Соколов.

"Нашата задача е да разгледаме различни алтернативи, да разработим различни варианти и съответни действия в зависимост от резултатите на бъдещите наблюдения на Апофис", добавя ученият.

Апофис е един от най-опасните астероиди, открит от учените през юни 2004 г. Диаметърът му е 270 метра, съобщава РИА Новости.