3000 лв. е глобата при превишаване на тавана на цените за таксиметров превоз, определени от общинските съвети. Това решиха депутатите при второ четене на промените в Закона за автомобилните превози, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според приетия текст който извършва таксиметров превоз по цена за километър пробег над максимално определената от общинския съвет за територията на съответната община се наказва с глоба или с имуществена санкция 3000 лв. и автомобилът се отписва от списъка с данни за автомобилите към удостоверението за регистрация за извършване на таксиметров превоз.
5000 лв. е глобата за възложител на превоз, съответно организаторът, който не осигури безопасно качване и слизане от превозното средство на деца и ученици при извършване на превоз. 10 000 лв. е глобата, ако водачът не отговаря на изискването за 2 години професионален опит и възраст не по-малка от 25 години. Международните случайни превози на деца и ученици се извършват от водачи, които притежават най-малко 2 години професионален опит като водачи на автобус и са на възраст не по-малко от 25 години.
Според депутата от Синята коалиция Иван Иванов е илюзия, че именно млади шофьори между 23 и 25 години са причина за катастрофи. Няма нито един пример за транспортно произшествие, който да оправдава въвеждането на подобен текст. Тежките катастрофи от последните години, са извършени от шофьори на възраст далеч над 25 години, посочи Иванов.
Ако автобусът, с който се извършва превозът, няма издадено удостоверение за категоризация по системата за международна квалификация на автобусите за туризъм на Международния съюз по автомобилен транспорт (ИРУ) или няма удостоверение за преминат допълнителен преглед за проверка на оборудването санкцията е 10 000 лв.
Водач, който не спазва изискванията относно дневното време за управление се наказва за превишаване на дневното време за управление: до 1 час – с глоба 100 лв, от 1 до 2 часа – с глоба 300 лв, над 2 часа – с глоба 1500 лв. при неспазването на времето относно седмичното време за управление глобите са от 100 лв. за 4 часа превишаване на времето за управление, 500 лв. при от 4 до 14 часа и 1500 лв. за над 14 часа.