Младият български баскетболист Александър Везенков привлече всички погледи върху себе си с изявите си по време на приятелския турнир “Тюрк Телеком” в Газиантеп, Турция. Надпреварата съпоставя таланти, родени след 1994 година, но Везенков-младши определено успя да се отличи от останалите.

Синът на спортния директор на Лукойл Академик Сашо Везенков е водач при топ реализаторите и най-добрите борци на турнира, макар че българският отбор за кадети все още е само с една победа. Александър обаче има средно над 28 точки и 18 борби в досегашните двубои. Той категорично е Най-полезният играч на турнира (MVP).

15-годишният Везенков попадна във фокуса на най-популярния сайт за европейски младежки баскетбол - Eurohopes - и сподели някои мисли пред интернет изданието.

“Целта ни на турнира е да стигнем възможно най-далеч. Нуждаем се от повече опит,” сподели зряло тийнейджърът, който е част от състава на гръцкия Арис.

“Чувствам се страхотно. Но без съотборниците ми това не би било възможно. Винаги се старая да давам най-доброто от себе си,” обясни още Александър.

Миналата година кадетите на България завършиха на 12-то място на Европейското първенство, а въпросът е дали тази година може да има прогрес?

“Като индивидуални качества миналата година бяхме по-добри, но сега има повече отборен дух. Ще дадем всичко от себе си, за да се класираме по-напред,” обясни Везенков-младши.

“Арис е голям клуб. Очакват ме много възможности,” завърши Александър за бъдещето.

Днес България играе последния си мач от груповата фаза на турнира "Тюрк Телеком", и се нуждае от победа, за да се класира на четвърто място и да е с добри позиции преди следващия етап.