България преди 20 години сама съсипа това, което беше направила в електромобилността, заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на втория ден на конференцията, посветена на електромобилите и тяхното внедряване. За пример той посочи съсипването на електрокарната индустрия, която беше прославила българското производство по цял свят.

Така с тези традиции България има правото отново да поиска присъствие при производството и експлоатацията на превозни средства, задвижвани с електричество.

На конференцията присъстваха още зам.-председателят на европейската комисия и комисар по промишлеността Антонио Таяни, министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

борисовГрадоначалникът на столицата заяви, че вече е подписан меморандум с елразпределителното дружество ЧЕЗ за изграждането на инфраструктура за зареждане на електрически автомобили в столицата.

Фандъкова потвърди, че в най-скоро време ще бъде гласувано решение, с което електрическите автомобили да се освободят от такса за паркиране в синята зона на града. Кметът на София посочи още, че е възможно столична община да закупи служебни електромобили.

Фандъкова заяви още, че предстои нова поръчка за 50 тролейбуса, с които се очаква почти изцяло да бъде подменен тролейбусния парк в столицата.

На конференцията Антонио Таяни заяви, че в негово лице България има приятел, като той се ангажира да помогне за разрастването на електромобилната индустрия в България. Той лично похвали столичния кмет Йорданка Фандъкова за инициативата посредством електрическите автомобили да направи околната среда и въздуха в столицата по-чист. Той посочи, че е тенденция жените кметова де поемат такива инициативи, като даде за пример кметът на Милано Летиция Морати. Таяни посочи, че ЕК работи по единен стандарт за зареждането на електромобилите.

В своето изказване министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че България заедно с Испания, Франция и Германия е една от 9 страни от ЕС, които дават тон за въвеждането на електромобилите.