Ясни са официални резултати от изследване на 18 партиди зеленчуци за съдържание на пестициди, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Резултатите показват, че 9 партиди зеленчуци са с наднормени количества пестициди, от които: 6 партиди домати, общо 90 тона; 2 партиди краставици, общо 16 тона; 1 партида пипер, общо 2,5 тона. Общо 108 тона зеленчуци са поставени под възбрана. 5 са фирмите-вносители, чиито продукти са оставени под възбрана. Предстои среща между представители на фирмите вносителки и Българска агенция по безопасност на храните за уточняване на предстоящите мерки, които ще бъдат предприети за стоката.
9 партиди с резултати на пестициди в нормата, от които: 2 партиди домати, общо 32 тона; 4 партиди краставици, общо 17 тона; 2 партиди пипер, общо 2 тона; 1 партида патладжан, общо 1,8 тона.
Партидите, в които съдържанието на пестициди е в нормата, са освободени за реализация на пазара от фирмите вносители и не представляват опасност за здравето на потребителите. Данните и количествата са на база килограми чиста продукция (без теглото на палетите и опаковъчните материали).