Престъпна мрежа за внос на цигари е разбита при операция "Контрабанда", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е проведена от служители на ГДБОП, съвместно с колегите им от териториалните звена в Пловдив, Хасково и Варна.

Конфискувани са 3330 мастербокса цигари.

От член на организираната престъпна група са иззети 40 000 евро, предназначени за закупуване на контрабандната стока.

Спецполицаи от ГДБОП, съвместно с колегите си от териториалните звена в Пловдив, Хасково и Варна и със съдействието на служители от областната дирекция в Хасково, проведоха операция "Контрабанда".

Тя бе насочена срещу дейността на организирана престъпна група, занимаваща се с нелегален внос на цигари от Гърция.

След няколкомесечно наблюдение антимафиотите предприели действия по разбиване на прецизно организираната престъпна мрежа за разпространение на акцизните стоки, изградена от членовете на групата.

Те били изключително изобретателни и при маскирането на количествата в товарните автомобили - използвали различни „тапи" с цел безпроблемното превозване на контрабандните товари през граница.

Установено е, че част от количествата са евтини марки цигари гръцко производство, а другите - внос от Дубай.

В хода на спецоперацията са извършени претърсвания на различни адреси, при които са иззети огромни количества контрабандна стока - 2000 мастербокса са открити в Пловдив, 700 - във Велико Търново, 200 - в Русе и 300 - в Хасково, а при обиск на склад в Димитровград са намерени още 130 мастербокса цигари.

40 000 евро, предназначени за закупуване на цигари, са открити у член на престъпната група, заловен на ГКПП-Кулата.

Конфискувани са и два товарни автомобила, а трети - превозващ цигари, чието количество е в процес на изясняване - е задържан във Варна.


До момента са задържани шестима от членовете на организираната престъпна група. П.Т. на 41 години- криминално проявен за грабежи, Б.Я. на 40 години - криминално проявен за документи престъпления, Б.К. на 41 години - криминално проявен, Д.Я. на 28 години, Б.Н. на 42 години и Д.Б. на 33 години.

Други шестима са обявени за издирване.

Проверява се съпричастността на групата и към опита за контрабанда на 980 мастербокса в унгарски автомобил, който беше задържан преди дни на ГКПП - Капитан Петко войвода.
Действията по разследването продължават.